Místo pro rodiny na Větru

Místo pro rodiny na Větru

Popis návrhu slovy autora:

Na samém konci Lanškrouna, směrem na Výprachtice, je část města, která dle slov lidí, co zde žijí od narození, byla kdysi ta luxusnější. Mezi zelení před Junákem se scházeli sousedi, opékali párky na ohni a děti si spolu hrály na písku či na schovávanou. Dnes tomu tak již není.

Silnice je ve špatném stavu, to už ale vím, že se plánuje rekonstrukce kanalizace, tak předpokládám nápravu. Ale byla bych moc ráda, kdyby se zde vybudoval prostor pro rodiny, sousedy, děti a nová přátelství. Sednout si k ohni či grilu na svém dvorku je příjemné, no mnohem lepší je sejít s lidmi, kteří žijí kolem nás. V dnešní době lidi žijí ve své bublině a snad ani neví, jak se jmenuje soused, jestli nepotřebuje s něčím pomoct a podobně.

Vybudovat na tomto místě veřejné ohniště a pár hracích prvků pro děti byl můj první nápad, když jsem se sem přestěhovala. Dívám se na dovádění skautů, sleduji lidi, kteří chodí na "átriáky" na klidné procházky a sedí před naším domem na lavičce. V zimě se zde sejde spousta rodin se sáňkami, na podzim chodí pouštět draky. A tak bych byla ráda, kdyby měli lidi důvod, na toto krásné místo zajít i na jaře a v létě.
Nemám na mysli klasické dětské hřiště, ale opravdu něco přírodního. Pískoviště, ohniště či dlouhou klouzačku, která posviští ze sáňkovacího kopce dolů. Není toho potřeba mnoho, ale stačí opravdu málo a tato oblast Lanškrouna může být zase pěkným místem.

V čase sociálních sítí, moderních technologií a uzavírání se před světem, je ve veřejném zájmu budovat místa a organizovat akce, kde se lidi sejdou, budou spolu mluvit, budou navazovat nová přátelství (ty opravdové ne ty virtuální), starší generace si zpříjemní dny procházkou a pobaví se dováděním dětí tak, jak to bylo kdysi. Děti dostanou možnost vyrůstat v partě, budou moct hrát na zmiňovanou schovávanou s dětmi a ne jenom s rodiči, se kterými ji hráli už 1000 krát.

Věřím, že můj projekt podpoříte a příště se sejdeme "u nás" Na Větru v obklopení stromů.

Hodnota projektu: 200.000 Kč